Bračko maslinovo ulje dobilo zaštićenu oznaku izvornosti

Bez autora
Feb 16 2022

I bračko maslinovo ulje nedavno je ušlo u europsku obitelj zaštićenih proizvoda. Dobilo je zaštićenu oznaku izvornosti, i to je 33. hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u EU.

Postupak zaštite naziva "Bračko maslinovo ulje" započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti.

- Ovo je jedan proces koji je trajao dugo vremena koji nas veseli kao kruna rada vrijednih bračkih maslinara i svih nas koji smo vjerovali u ovu bračku priču. Naravno da je ovo prilika da se brački maslina udruže, istaknula je Ljerka Vlahović, upraviteljica PZ Postira.

- Morali smo odlučiti što će to bračko maslinovo ulje razlikovati od ostalih ulja pa smo se odlučili za sortu, a to je oblica, rekla je Tija Mlinac, upraviteljica PZ Supetar.

Ulje oblice, uz niski udio slobodnih masnih kiselina karakterizira i balansirana gorčina i pikantnost te voćnost i miris po svježem plodu masline. Istražujući povijest otoka, došli su do zanimljivih podataka.

- Imamo podatak da je još u prvom stoljeću prije Krista počeo uzgoj maslina na otoku s tim da se u 16 stoljeću razvilo maslinasto pod mletačkom vlašću kad se poticao uzgoj, rekla je Mlinac.

Danas se maslina uzgaja na oko 1800 hektara i ima više od milijun rodnih stabala. Zaštićeno bračko maslinovo ulje mora sadržavati najmanje 80% oblice. Svi koji žele imati zaštićenu oznaku izvornosti, moraju imati i maslinik i preradu na Braču.

- Radimo na teškim terenima pa se šalimo da i ovce pasu na ručnoj kočnici. Imamo sreću što imamo sedam velikih uljara, rekao je Ante Derado, maslinar, Supetar.

- Prerada je isključivo na centrifugalni način s tim da od berbe do prerade treba proći što manje vremena bez utjecaja topline ili sa što manje topline. Tako da je najbolja prerada na hladno i na tome ćemo ustajati, naglasio je Ivica Stančić, upravitelj PZ Selčanka, Selca.

Činjenica je da brački maslinari odavno rade vrhunska ulja pa je europska zaštićena oznaka izvornosti još jedna dodana vrijednost koja će pomoći u boljem plasmanu na inozemno tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik